سرویس اخذ گواهی استاندارد و بازرسی
شرکتهای تجارت و بازرگانی، همیشه راهکارهایی را برای بازرگانان، واردکنندگان و صادرکنندگان معرفی میکنند که توسط آنها میتوان خدمات مرتبطی را انجام داده و فرایندهای مربوط به تبادل کالا را به شکلی صحیح مدیریت کنند. اگر کمی با فرایندهای مرتبط با واردات و صادرات و گمرک سروکار داشته باشید، میدانید که برای وارد و صادر کردن کالاها، لازم است که استانداردهایی روی آنها ارزیابی شوند.
درواقع کالای صادراتی و وارداتی باید توسط کشور مبدأ و مقصد، مهر تأیید و اعتبار سلامت داشته باشد. این کالاها، در هر صنعت یا زمینهای که جای گیرند، لازم است که شرایط استاندارد بهکارگیری را اخذ کرده باشند و مشتری با خیالی آسوده آن را تهیه کند.
اخذ علامت استاندارد کالاهای داخلی، استاندارد مربوطه به شرایط سفارش واردات و صادرات، فرایندها و مراحل اخذ نشان استاندارد از سازمان ملی استاندارد و تحقیقات صنعتی کشور و مواردی از این دست، همگی جزو خدماتی هستند که در رابطه با استاندارد و اخذ گواهی مربوط به آن تعریف میشوند.
بنابراین داشتن چنین گواهی مهمی بسیار ضروری است و لازم است که افراد یا شرکتهای مرتبط با بازرگانی و واردات و صادرات کالا، برای اخذ آن اقدام کنند.
معرفی گواهیهای استاندارد و بازرسی
یکی از معروفترین و رایجترین گواهیهای مرتبط با واردات اقلام مختلف به درون کشور، گواهی بازرسی است که به دسته خاصی از محصولات و کالاها، شامل محصولات گوشتی و فراوردههای آن، کالاها و محصولات مدتدار و فاسدشدنی و همچنین طیف وسیعی از تجهیزات صنعتی اعطا میشود.
داشتن این گواهی، بسیار ضروری است و نشانی از اعتبار فرد یا شرکت واردکننده را تداعی میکند. گواهیهای استاندارد و بازرسی، درواقع برای اعلام استاندارد بودن کالاها و محصولات وارداتی و تأیید حجم اعلامی کالاها برای واردات و صادرات ارائه میشود.
گواهی بازرسی به دو شکل ارائه میشود که هردو شکل آن بسیار رایج و پرکاربرد است. اولین نوع از گواهی، گواهی بازرسی پیش از حمل است که با نام PSI شناخته میشود و به خریدار یک کالا یا محصول گزارش میدهد که مورد خریداریشده با آنچه در قرارداد فروش یا اعلامی فروشنده گزارش میشود، یکسان است و تطابق دارد.
این مطابقت از نظر حجم، تعداد، مشخصات کلی، کیفیت، زمان درج و … بوده و بسیار مهم است چنین گواهیای برای کالا ارائه شود.
ارائه این گواهی برای کالاهای وارداتی از برخی از کشورهای جهان به کشورمان درخواست میشود که لیست این کشورها توسط متولی مربوطه آن، هرساله ارائه میشود. نوع دوم گواهی بازرسی، گواهی بازرسی کالا در مبدأ نام دارد که با نام COI شناخته شده و همین فرایند تأییدیه را توسط شرکتهای بازرسی مربوطه انجام میدهد.
در این میان، کشور عزیزمان ایران هم برای کنترل و مدیریت واردات و ارزیابی سطح محصولات وارداتی، ارائه گواهی بازرسی را ضروری میداند و آن را با نام گواهی استاندارد میشناسد. برای تأیید اعتبار یک قرارداد با محصول و خدمات واردشده، ارزیابی کالا بر اساس استانداردهای مشخص و مدونی که در داخل کشور تعیین میشوند، صورت گرفته و نتیجه آن در اختیار فرد یا شرکت درخواستکننده قرار میگیرد.
سرویس اخذ گواهی استاندارد و بازرسی آنلاین
با توجه به گسترش نفوذ فناوری اطلاعات و ارتباطات در دنیای امروز، امکان دریافت چنین سرویسی در قالب یک سرویس اینترنتی و اتوماسیون وجود دارد. این سرویس به افراد اجازه میدهد تا گواهیهای استاندارد و بازرسی خود را از طریق شبکه اینترنت سفارش درخواست داده و دریافت کنند.
همچنین امکان پیگیری مراحلی که برای دریافت گواهی لازم است نیز، درون سامانه وجود دارد که باعث بهینگی فرایند درخواست شده است. نکته مهم دیگر این است که کاربر میتواند بدون نیاز به صرف هزینه و انرژی اضافی، تنها با انجام مراحل مربوطه از طریق اینترنت، تمامی فرایندهای درخواست و دریافت گواهی را پیگیری کند.
سرویس اخذ گواهیها بسیار کاربردی بوده و میتوانند صرفهجویی زمانی زیادی را برای درخواستکننده به همراه داشته باشند. یکی از مزایای اولیه چنین سامانههای هوشمند و آنلاینی این است که از درگیری فرد با روند درخواست گواهی تا حد زیادی جلوگیری میشود.
بنابراین نیاز به هرگونه کاغذبازی و بروکراسی اضافی نیز از بین رفته و در پاسخ به درخواست فرد، تسریع صورت میگیرد. درواقع جلوگیری از هدر رفت زمان یکی از مزایای اصلی سرویسهای آنلاین درخواست صدور گواهی استاندارد و بازرسی است. همچنین چون نیازی به حضور فیزیکی وجود ندارد، صرفهجویی بسیاری در هزینه و انرژی درخواستدهنده میشود و فرایند دریافت گواهی در عرض مدت کوتاهی طی خواهد شد.
بنابراین میتوان گفت استفاده از این سامانههای آنلاین، گام مؤثری برای پیشروی در زمینه دولت الکترونیک و جامعیت خدمات ارائهشده به مشاغل مرتبط با صادرات و واردات است و گمرک هم از این سامانه، استقبال میکند. از سوی دیگر، برای متولیان سامانه نیز امکان تهیه آمار دقیق و لحظهای از وضعیت گواهیها به وجود میآید که یک مزیت بسیار مهم برای آنها محسوب میشود.
این راهکار هوشمندانه را میتوانیم آینده خدمات و فرایندهای مرتبط با واردات و صادرات کالا به حساب بیاوریم، چراکه با کمترین هزینه ممکن، بیشترین بهرهوری را برای مدیران و مشاغل مرتبط با بازرگانی به وجود میآورند.
مزایای استاندارد کردن کالا
استاندارد کردن باعث ساده تر شدن تولید می گردد چرا که می توان به خواص مواد پی برد و از این طریق تعداد کالاهای تولیدی مشابه را کاهش داد.
استاندارد کردن کالا
نظارت در گمرک
نظارتهای گمرک شامل چه مواردی میشود؟
نمونه برداری
آزمايش
راهنمايی فنی واحدهای توليدی و وارد کنندگان
توقيف کالاهای خارج از استاندارد
پيگيری قانونی از طريق مراجع قانونی