بخش مهمی از روابط بین المللی تجارت و بازرگانی را واردات و مراحل ترخیص کالا شکل می دهد. تجار و تیم مشاوران شرکت های بازرگانی باید حتما درباره اسناد واردات کالا، مراحل و شرایط ترخیص، نحوه ثبت اظهارنامه ها، باربری، انبارداری و نرخ های مختلف آن بدانند.
اگر می خواهید با اسناد مورد نیاز و ضروری ترخیص کالا و محصولات بیشتر آشنا شوید، در ادامه با ما همراه باشید.
کلیاتی درباره اسناد واردات کالا
اسناد ضروری واردات بخش مهمی از روابط تجاری بین المللی را شکل می دهد زیرا نشان دهندۀ صحت و درستی اطلاعات و سفارشات ثبت شده است.
تیم بازرگانی باید از زمان عقد هرگونه قرارداد با تجار خارجی، تا زمان ثبت سفارش و ارسال کالا به کشور مقصد تمامی اسناد مرتبط را تهیه و تنظیم کنند. اسناد واردات کالا نشان دهنده نوع محصولات، ارزش و تعداد هر کدام است.
از سوی دیگر ترخیص کالا نیاز به مجوزهایی دارد که از طریق مطالعه همین اسناد واردات انواع کالا تعیین می شود. در نتیجه بهتر است بلافصله با ثبت سفارش کالا از شرکت های خارجی اسناد خریدی تنظیم شده و ارزش هر کالا را تعریف کند تا در زمان ترخیص امور گمرکی با سرعت و صحت بیشتری انجام شود.
ترخیص کالا چیست؟
زمانی که تجار کالایی را سفارش می دهند، این محصولات در بازه زمانی مشخصی به کشور مقصد ارسال شده و از طریق مرزهای زمینی، هوایی و دریایی وارد می شود. در این مرحله تمامی این کالاها باید اظهارنامه داشته باشند و حتما تعرفه های آنها از قبل ثبت شده باشد.
با بررسی اظهارنامه انواع کالا و محصولات مجوز ورود دریافت کرده و آماده ترخیص از گمرک است. در این مرحله باربری تمامی کالاهای وارداتی را به انبار منتقل می کند. تقریبا تمامی شرکت های بازرگانی و تجاری تیمی متشکل از مشاوران حرفه ای دارند تا در زمینه ترخیص کالا و تهیه اسناد واردات کالا در زمان مناسب عمل کند.
بخاطر داشته باشید که محصولات اگر در زمان مناسب ترخیص نشود برای انبار باید هزینۀ اضافی پرداخت شود. این هزینه بر اساس نوع محصول، ارزش و تعدادی که دارد، مشخص می شود.
عدم ارائه اسناد واردات کالا چه ضرر و زیانی دارد؟
در صورتی که اسناد مورد نیاز برای واردات از سوی تجار و تیم مشاوره در زمان مناسب ارائه نشود، علاوه بر جریمه هزینۀ انبار نکات منفی دیگری هم در پی دارد. اگر کالای وارداتی شامل دارو، خوراکی، مواد آرایشی و کرم های بهداشتی باشند، ممکن است در صورت تاخیر در ارائه اسناد و موارد ترخیص زمان مهمی از تاریخ استفاده محصولات از دست برود. همانطوری که می دانید این کالاها تاریخ انقضای محدودی دارند.
همچنین در شروع پروسه ارائه اسناد مورد نیاز جهت واردات بهتر است حتما علاوه بر مدارک، نماینده قانونی شرکت وارد کننده نیز حضور داشته باشد.
مهمترین مورد در میان اسناد واردات کالا
در میان اسناد واردات کالا، فاکتورهای تجاری بیشترین اهمیت را دارد زیرا این فاکتورها گواهی فروش است و علاوه بر قیمت گذاری نشان دهندۀ ارزش محموله نیز می شوند. این ارزش گذاری بر اساس صورتحساب تجاری است و در واقع نرخ های پرداختی را نشان می دهد. بر اساس همین فاکتور باید عوارض ترخیص کالا و گمرک پرداخت شود. در نتیجه جای شک نیست اگر فاکتور را مهم ترین سند برای واردات کالا بدانیم.
فهرست بندی و گواهی ها
فهرست بندی و گواهی مبدا دیگر اسناد مهم واردات کالا است. منظور از فهرست در واقع لیستی از بسته بندی ها با علامت های حمل و نقل است که باید برای تمامی محصولات وارداتی درج شود. این فهرست باید حتما شامل تمامی قطعات حمل و نقل، ابعاد و اندازه محصول وارداتی، وزن ناخالص و تعداد آن باشد.
گواهی مبدا نیز در واقع توافقنامه دو جانبه و چند جانبه است که شامل تعرفه ها و عوارض گمرکی می شود. می دانید که واردات کالا بدون تعرفه و پرداخت عوارض ممکن است و این هزینه با گواهی مبدا تعریف می شود. با ارسال کالا از کشور مبدا باید حتما گواهی برای گمرک کشور مقصد ارسال شود و بر اساس قوانین این گواهی باید شامل طبقه بندی کالا بر اساس قوانین و برنامه های مشخص باشد.
بارنامه ها را فراموش نکنید
بارنامه را هم باید یکی از اسناد مهم واردات کالا دانست. بارنامه در واقع سند فروش کالا است که شرایط جابه جایی و نحوه حمل و نقل را نیز اعلام کرده است. بر همین اساس برنامه می توانید هوایی برای حمل و نقل با هواپیما و بارنامه کشتی برای واردات کالا و محصولات از طریق مرزهای دریایی باشد.
بارنامه ها اگرچه یکی از اسناد واردات کالا هستند ولی باید توسط شرکت حمل و نقل کننده صادر شوند. فراموش نکنید که این بارنامه ها باید حتما همراه با صورتحساب های بازرگانی و لیست بسته بندی باشد و حتما برای ترخیص کالا ارائه شود.
دیگر مدارک واردات کالا
ما در لیست فوق به مهمترین اسناد واردات کالا اشاره کردیم. اما این فهرست همچنان ادامه دارد که ما در لیستی کوتاه به آن هم اشاره خواهیم کرد.
همانطوری که در مراحل ترخیص کالا هم گفتیم، کالای وارداتی باید حتما اظهارنامه داشته باشد و این مورد را باید یکی از اسناد واردات کالا دانست. علاوه بر این بیمه نامه، کارت بازرگانی اشخاص حقیقی و حقوقی، قبض انبار، لیست عدل بندی، نسخه ثبت سفارش ویژه گمرک مورد نظر، اعلام فروش ارز و نسخه ویژه ثبت در بانک از دیگر اسناد واردات کالا است.
فراموش نکنید که حتما کالای وارداتی باید بیمه نامه هم داشته باشد و همراه با معرفي ماده ۳۸۲ آئين نامه اجرايي قانون امور گمركي باشد.
در انتها امیدواریم اطلاعات خوب و مناسبی درباره واردات کالا و اسناد مورد نیاز آن به دست آورده باشید. شما می توانید از تیم بازرگانی دوانی نیز در این زمینه کمک بگیرید. تیم بازرگانی دوانی با تیمی از کارشناسان مجرب و متخصص در همه موارد واردات و صادرات کالا به شما راهنمایی های لازم را ارائه می دهد.
تجار و بازرگانان محترم برای همه امور مرتبط با عقد قرارداد های خارجی، ثبت سفارش، ترخیص کالا و ثبت اظهارنامه، نرخ هزینه های باربری و انبارداری، امور مرتبط با ارائه اسناد ضروری و مهم جهت واردات کالا می توانند با تیم دوانی تماس گرفته و با خیال راحت این امور را به ما بسپارند.
امیدواریم مسیر تجاری شما با موفقیت و سود همراه شده و بتوانند در زمان مورد نیاز با ارائه مدارک تمامی کالاهای مد نظر را وارد کرده و از گمرک ترخیص نمایید.